| |

Mikä on oikeuden määräämän edunvalvonnan ja edunvalvontavaltuutuksen ero?

Artikkelista ”Edunvalvontavaltakirja voi olla elämäsi tärkein paperi” voit lukea, mikä edunvalvontavaltakirja on, miksi jokaisella kannattaa olla edunvalvontakirja ja miten sen voi laatia.

Olet ehkä kuullut myös oikeuden määräämästä edunvalvonnasta. Tuomioistuin tai holhousviranomainen määrää edunvalvojan, ellei henkilö ole oikeustoimikykyisenä ollessaan määritellyt, kuka hänen asioitaan hoitaa.

Edunvalvojaksi voidaan määrätä myös lähiomainen. Silloinkaan ei kuitenkaan ole kyse samasta asiasta kuin edunvalvontavaltuutuksen kautta tapahtuvasta asioiden hoidossa. 

Edunvalvontavaltuutus on tuomioistuimen tai holhousviranomaisen määräämää edunvalvontaa kevyempi tapa saattaa edunvalvonta voimaan. Keskeisiä eroja ovat esimerkiksi seuraavat: 

  • Edunvalvontavaltuutuksen saattaminen voimaan tapahtuu yleensä nopeammin kuin edunvalvonnan määrääminen käräjäoikeudessa.
  • Jos olet laatinut edunvalvontavaltakirjan, ja olet määritellyt siihen erikseen, että edunvalvontavaltuutetuksi valitsemasi läheisen ei tarvitse toimittaa vuositiliä Digi- ja väestötietovirastolle, säästät läheisesi aikaa ja vaivaa. Käytännössä vaativuudeltaan vuositilin kokoaminen ja toimittaminen on yhtä tarkkaa kuin yrityksen tilinpäätöksen laatiminen. Vaikka vuositiliä ei tarvitsekaan toimittaa, pitää toki edunvalvontavaltakirjalla valtuutettu kirjaa tekemistään toimista ja säilyttää niihin liittyvät asiakirjat itsellään. Aineiston vuosittaiseen kokoamiseen ja lähettämiseen menee kuitenkin joka vuosi kymmeniä tunteja aikaa ja aineistoa yhdeltä vuodelta on helposti satoja sivuja. Oikeuden määräämän edunvalvojan, vaikka tehtävää hoitaisikin läheinen, on sen sijaan pakko toimittaa vuositili Digi- ja väestötietovirastoon.
  • Oikeuden määräämä edunvalvoja ei voi tehdä minkäänlaisia lahjoituksia päämiehensä rahavaroista, ei edes tavanomaisia merkkipäivälahjoja tai muita päämiehelle tyypillisiä lahjoja. Hän voi ainoastaan avustaa päämiestä lahjan antamisessa silloin, jos päämies on kykenevä lahjan antamisesta päättämään. Myös edunvalvontavaltakirjalla valtuutettu tarvitsee nimenomaisen edunvalvontavaltakirjaan määritellyn yksilöidyn luvan lahjojen antamiseen, mutta se on mahdollista edunvalvontakirjassa antaa erillisellä määräyksellä.

”Kaikki, mitä sinun tulee tietää edunvalvontavaltakirjasta” on lakimies Mari Sarajärven pitämä 40 minuutin webinaari, jonka voit katsoa milloin tahansa ja joka on tällä hetkellä saatavilla maksutta. LakiMari tarjoaa edunvalvontavaltakirjan laatimisen omatoimisesti lakimiehen avustuksella helppokäyttöisessä sähköisessä palvelussa, jossa kysymykset ja ohjevideot auttavat sinua laatimaan omiin tarpeisiisi räätälöidyn edunvalvontavaltakirjan. Allekirjoituksia vaille valmiin asiakirjan saat sähköpostiisi tulostettavaksi. Webinaariin osallistuneet saavat alennuksen palvelun käytöstä:

Webinaaritallenteen katsottuasi saat 50 euron alennuksen edunvalvontavaltakirjan laatimiseen koodilla OMAISENA23 LakiMarin sähköisessä palvelussa. Saat siis tällä alennuskoodilla yhden edunvalvontavaltakirjan 149 euron hintaan (sis. alv) ja voit laatia sen vuoden ajan ostopäivästä. Ota koodi OMAISENA23 talteen, koska tarvitset sitä alennuksen saamiseen webinaaritallenteen katsottuasi! Alennus on saatavilla vain webinaaritallenteen katsomisen jälkeen.

Omaisena.fi-sivusto auttaa sinua omaisena toimimisessa sekä omaisena ja omassa elämässä jaksamisessa. LakiMari tarjoaa sinulle perhe- ja perintöoikeuden palveluja helposti, ymmärrettävästi ja verkon välityksellä. Tämä artikkeli on laadittu Omaisena.fi-kokemusasiantuntija Liisa Eskelisen ja lakimies Mari Sarajärven yhteistyönä. 

Lue myös