| | |

Edunvalvontavaltakirja voi olla elämäsi tärkein paperi 

Iäkäs aviopari ei ollut solminut muita keskinäisiä sopimuksia tai valtakirjoja. Toinen puolisoista sairastui ja toinen alkoi hoitaa toisen asioita oikeuden määräämänä edunvalvojana. Pian tuli kuitenkin tilanne, jossa edunvalvojaksi ryhtynyt puoliso oli esteellinen hoitamaan erästä asiaa, koska se koski myös häntä. Jotta asia voitiin hoitaa, Digi- ja väestötietovirastolta piti hakea edunvalvojan sijainen ja vielä erillinen lupa oikeustoimelle. Kaikkeen tähän meni yli puoli vuotta aikaa, vaikka asialla oli kiire.

”Miksi ei kukaan ole koskaan kertonut, että asian olisi voinut hoitaa helpomminkin?”, pohti puoliso kyyneleet silmissä. Lue tästä artikkelista, miksi jokaisella suomalaisella tulisi olla edunvalvontavaltakirja laadittuna ajoissa eli kun mitään ei ole vielä tapahtunut.

Aika ajoin jokaisen meistä mieleen tulee, mitä jos jotain tapahtuisi itselleni tai läheiselleni. Kuka asioitani tai läheiseni asioita hoitaisi? Jos joutuu esimerkiksi toimintakyvyn vievään onnettomuuteen tai ikääntyminen etenee siten, ettei omista asioistaan voikaan enää esimerkiksi muistisairauden vuoksi päättää, on liian myöhäistä. Edunvalvontavaltakirja kannattaakin laatia juuri nyt – kun olet hyvissä voimissa ja kykenevä päättämään asioistasi. Paras päivä laadintaan oli eilen, toiseksi paras on tänään. Ethän lykkää asiaa loputtomiin.

Mikä edunvalvontavaltakirja on? 

Edunvalvontavaltakirjan laatimalla määrittelet etukäteen, mahdollista myöhempää tarvetta varten

  • kuka hoitaa asioitasi,
  • mitä asioitasi hoidetaan ja 
  • miten asioitasi hoidetaan

ellet kykene hoitamaan itse asioitasi esimerkiksi äkillisen onnettomuuden, sairauskohtauksen, etenevän sairastumisen tai ikääntymisen myötä.

Edunvalvontavaltakirjan laatimalla ja valtuutetun ja varavaltuutettuja nimeämällä voit välttyä tilanteelta, jossa asioitasi hoitaisikin viranomaisen määräämä yleinen edunvalvoja. Yleinen edunvalvoja ei punnitse tehtäväänsä hoitaessa rantamökin tai harrasteauton tunnearvoa tai sitä, kenelle olit ajatellut niiden jäävän kuolemasi jälkeen.

Edunvalvontavaltakirjassa

1. Kyse on itsemääräämisoikeudesta.

Haluat varmaan päättää omista asioistasi niin pitkälle kuin se on mahdollista, joten edunvalvontavaltakirjaan voit määritellä niitä tulevaisuuden varalle.

2. Kyse on tietosuoja- ja salassapitosäännöksistä.

Läheisetkään eivät pääse tietoihisi käsiksi eivätkä pääse siten hoitamaan asioitasi – ei edes puolisosi, lapsesi tai sisaruksesi!

3. Kyse on tulevaisuuden epävarmuudesta.

Et voi koskaan tietää, mitä omalle kohdalle tapahtuu ja milloin tapahtuu, minkä seurauksena et pystykään enää hoitamaan omia asioitasi.

4. Kyse on sinun valinnastasi vaikuttaa omiin asioihisi.

Milloin ja miten edunvalvontavaltakirja otetaan käyttöön? 

Edunvalvontavaltakirja otetaan käyttöön vasta silloin, jos valtakirjan laatijan tilanne sitä vaatii. Tällöin valtuutettu toimittaa Digi- ja väestötietovirastolle

  • alkuperäisen edunvalvontavaltakirjan,
  • lääkärinlausunnon ja
  • lausumat sen käyttöönotosta valtuutetulta, hänen aviopuolisoltaan (mikäli edunvalvontavaltakirjan laatija on avioliitossa) ja joissain tilanteissa hänen lapsiltaan (mikäli edunvalvontavaltakirjan laatijalla on lapsia).

Miten edunvalvontavaltakirjan voi laatia? 

Erilaisia pohjia edunvalvontavaltakirjan laatimiseen löytyy eri lähteistä, mutta pelkkä perusmuotoinen valtuutus saattaa käytännössä osoittautua hankalaksi. Otathan huomioon, kuinka moniin asioihin kyseisessä asiakirjassa kannattaa ottaa kantaa. Haluatko, että läheisesi saavat sinulta merkkipäivämuistamisia silloinkin, kun itse et kykene niitä antamaan? Miten haluat, että kauan suvussa pysyneen ja nyt nimissäsi olevan metsätilan asioita hoidetaan?

Nyt voit laatia edunvalvontavaltakirjan lakimiehen video-opastuksen avulla oman kotisi rauhassa!

”Kaikki, mitä sinun tulee tietää edunvalvontavaltakirjasta” on lakimies Mari Sarajärven pitämä 40 minuutin webinaaritallenne, joka sinun kannattaa katsoa ennen sähköisen palvelun ostamista. Voit katsoa sen milloin tahansa ja se on tällä hetkellä saatavilla maksutta. Saat alennuksen sähköisessa laadittavasta edunvalvontavaltakirjasta webinaaritallenteen katsottuasi.

LakiMari tarjoaa edunvalvontavaltakirjan laatimisen omatoimisesti lakimiehen avustuksella helppokäyttöisessä sähköisessä palvelussa, jossa kysymykset ja ohjevideot auttavat sinua laatimaan omiin tarpeisiisi räätälöidyn edunvalvontavaltakirjan. Allekirjoituksia vaille valmiin asiakirjan saat sähköpostiisi tulostettavaksi.

Muistathan, että edunvalvontavaltakirjan todistajien tulee olla esteettömiä ja edunvalvontavaltakirja tulee allekirjoittaa todistajien samanaikaisesti läsnä ollessa. Todistajiksi kannattaakin pyytää esimerkiksi ystäviä. Huomaa, että nykyisen lainsäädännön mukaan sähköinen allekirjoitus vahvallakaan tunnistautumisella ei käy edunvalvontavaltakirjan allekirjoituksiksi laatijan eikä todistajien osalta!

Edunvalvontavaltakirjan tarve on minulla, mutta myös läheiselläni, kenen omainen olen!

Jos läheisesi edelleen kykenee ikääntymisestä, sairaudestaan tai vammautumisestaan huolimatta päättämään omista asioistaan, sairaus tai vamma ei välttämättä vielä estä edunvalvontavaltakirjan laatimista. Tässä tilanteessa kantaa asioida ensin lääkärin vastaanotolla, jos läheisesi toimintakyky on heikentynyt. Lääkäri toteaa, onko läheiselläsi vielä kyky tehdä oikeustoimena edunvalvontavaltakirja eli ymmärtääkö hän riittävästi asian merkityksen itselleen. Tämän jälkeen voitte edetä varsinaisen asiakirjan laatimiseen. On syytä säilyttää sekä lääkärinlausunto, jossa oikeustoimikykyisyys on todettu, että edunvalvontavaltakirja, sen mahdollista myöhempää käyttöönottoa varten.

Jos läheisesi kykenee päättämään omista asioistaan, on myös edunvalvontavaltakirjaa kevyempiä tapoja hoitaa läheisesi asioita, kuten tavalliset valtakirjat. Huomaa, että edunvalvontavaltakirjalla ei valtakirjana ole merkitystä eikä sitä hyväksytä valtakirjana ennen kuin lääkäri on todennut tarpeen ottaa edunvalvontavaltakirja käyttöön. Edunvalvontaa edeltävään tilanteeseen siis tarvitaan omat erilliset valtakirjansa tai oikeudet.

Katso lakimies Mari Sarajärven webinaaritallenne ”Kaikki, mitä sinun tulee tietää edunvalvontavaltakirjasta” jo tänään!

Webinaaritallenteen (40 minuuttia) katsottuasi saat 50 euron alennuksen edunvalvontavaltakirjan laatimiseen koodilla OMAISENA23 LakiMarin sähköisessä palvelussa. Saat tällä alennuskoodilla yhden edunvalvontavaltakirjan 149 euron hintaan (sis. alv) ja voit laatia sen vuoden ajan ostopäivästä. Ota koodi OMAISENA23 talteen, koska tarvitset sitä alennuksen saamiseen webinaaritallenteen katsottuasi! Alennus on saatavilla vain webinaaritallenteen katsomisen jälkeen.

Omaisena.fi-sivusto auttaa sinua omaisena toimimisessa sekä omaisena ja omassa elämässä jaksamisessa. LakiMari tarjoaa sinulle perhe- ja perintöoikeuden palveluja helposti, ymmärrettävästi ja koko Suomen alueella verkon välityksellä. Tämä artikkeli on laadittu Omaisena.fi-kokemusasiantuntija Liisa Eskelisen ja lakimies Mari Sarajärven yhteistyönä. 

Lue myös